Obțineți transport gratuit la comenzi peste 1471,66 lei. DHL Express rapid, de asemenea, disponibil.
Jordan Trail - un pic mai multe drumeții extreme

Jordan Trail - un pic mai multe drumeții extreme


...și ce să nu uiți să împachetezi pentru deșert

Noi, cei de la 68travel, ne aventurăm ocazional în afara traseelor obișnuite de călătorie și drumeție.

Ca de data aceasta, de exemplu, când ne-am îndreptat spre Iordania.

Da, a existat clasicul - înotul în Marea Moartă și încercarea de a înota în ea pe burtă. Recomand tuturor să încerce, dar, la fel ca noi, veți descoperi că pur și simplu nu puteți face asta :)

Nu am ratat nici istoricul Petra, înotul în Marea Roșie sau celebrul Wadi Rum.

Atât de mult din itinerariul celor mai mulți vizitatori ocazionali ai țării numite Iordania. I-am dedicat aproximativ două zile din programul nostru total, dar a meritat să o vedem.

Scopul nostru principal, însă, a fost să parcurgem o parte din Jordan Trail, pe care foarte puțini oameni o parcurg. Cel puțin pentru moment...

Am făcut-o și ne-am bucurat cât am putut de mult, 5 zile în care am mers puțin peste 100 km prin sălbăticia iordaniană. Și pentru că scriem despre viața în aer liber și încercăm să fim un sfătuitor util cu privire la echipamentul de care cineva are nevoie pentru diferite tipuri de drumeții, în acest articol veți găsi câteva sfaturi bune cu privire la ce merită să împachetați pentru canioane uscate și deșerturi.

Top 10 lucruri care nu puteau lipsi în drumeția noastră:

  1. un rucsac bun cu un sistem de spate de calitate
  2. un filtru de apă fiabil
  3. o saltea confortabilă pentru mașină
  4. un cort ușor și de bună calitate (ideal cu vedere la stele) + podea
  5. un sac de dormit "exact cum trebuie"
  6. alimente cu o greutate cât mai mică, dar cu suficientă energie
  7. un aragaz compact și o oală ușoară
  8. o lanternă frontală bună
  9. încărcătoare/baterii
  10. încălțăminte bine încălțată + huse pentru încălțăminte împotriva nisipului și pietricelelor
  11. cuțit de buzunar
  12. ce nu am avut și ar fi trebuit să avem: o pălărie cu șorț de gât, protecție solară adecvată, balsam de buze și șervețele umede :)

Lista completă a conținutului rucsacurilor noastre pentru drumeția de 5 zile este rezumată la sfârșitul articolului.


1. Filtru de apă fiabil

Lucrul de bază și într-adevăr nr.1 de care nu te poți lipsi într-o drumeție de acest tip. În afară de noi, am întâlnit un singur grup de excursioniști pe întregul traseu, așa că nu putem compara cu adevărat diferitele sisteme de filtrare utilizate de cine a fost acolo. Caprele și cămilele locale se mulțumeau cu apă nefiltrată, iar excursionistele din Germania aveau un filtru fără nume care dura incredibil de mult timp să filtreze, cu o picurare foarte lentă de apă filtrată.

Am avut stiloul UV, testat și încercat de mult timp, dar în cele din urmă a servit doar ca rezervă. Am decis să testăm noua sticlă filtrantă GRAYL. Filtrarea cu aceasta a fost rapidă și eficientă, la prima oprire am filtrat aproximativ 20 de litri de apă în aproximativ 15-20 de minute. Bonusul a fost că apa a fost clară după filtrare și nu au existat mirosuri sau mirosuri - ceva ce ne amintim de ani de zile de filtrare cu tablete. Nu a fost niciodată tocmai atrăgătoare de băut după aceea. Dacă ați trecut prin asta, știți despre ce vorbesc ;)

Am folosit o sticlă filtrantă GRAYL de 400 ml și am reușit să filtrăm acest volum în 8-10 secunde. Există acum o versiune îmbunătățită a UltraPress 500 ml, principalul beneficiu este deschiderea de băut de sus și o prindere mai bună. Dacă doriți o sticlă cu un volum mai mare, există și GeoPress 700 ml.

Toate vin în mai multe opțiuni de culoare și recomandăm întotdeauna să împachetați un filtru de rezervă pentru a fi în siguranță, care pur și simplu se înșurubează pe sticlă. Are o durată de viață de 100-300 de litri, dar acest lucru depinde în mare măsură și de cât de murdară filtrați apa. În Iordania, am băut apă care arăta destul de ternă și inutilizabilă înainte de filtrare, astfel încât filtrul s-a uzat mai repede. Așa că este întotdeauna bine să aveți și o rezervă. Mai ales când ești la câteva zile de marș de cea mai apropiată civilizație... ;)

2. Un rucsac bun cu un sistem de spate de calitate

Atunci când faceți drumeții de dimineața până seara cu un rucsac împachetat pentru 5 zile, care include nu numai lucruri de camping și haine, ci și mâncare și apă, un rucsac confortabil și de bună calitate chiar contează. În mod ideal, cu un sistem de spate bun și, de preferință, nu prea greu, deoarece simți fiecare 100 de grame de greutate din ce în ce mai mult cu fiecare kilometru. Rucsacurile bune - dacă trebuie să reziste la ceva - au de obicei și greutatea lor mai mare. Este o idee bună să alegem raportul potrivit și să mergem cu siguranță pe trasee mai lungi cu un rucsac testat. Dacă alegem un rucsac clasic mai greu sau ceva din gama ultralight depinde de fiecare dintre noi.

Dintre clasici, de exemplu, sunt Deuter ( versiunea SL este mai potrivită pentru femei) sau Ferrino. Ambele sunt mărci care își perfecționează rucsacurile de zeci de ani și știu ce fac. Recomandăm rucsacuri cu o capacitate de 60-70-80litri - în funcție de cât de mult sunt ușurate și redimensionate cortul, rulota și sacul de dormit ;)

Și apoi există o categorie separată, care este rucsacurile noastre de la cunoscutul brand ultralight SixMoonDesigns. Aici este un pic mai specific, deoarece fiecare rucsac este alcătuit din trei părți separate (rucsacul în sine, sistemul de umăr și sistemul de șold). Dar nu ezitați să mă contactați dacă aveți nevoie de vreun sfat. Am de gând să testez rucsacul SMD peste o lună - într-o drumeție de 8 zile în Oman.

3. Confortabil și ușor

Am avut diverse modele, dar ceea ce pot spune în cunoștință de cauză este că Therm-a-rest ne-a servit bine de ani de zile. Nu doar pentru noi, ci la nivel global. Dacă nu vă deranjează un volum mai mare și să îl prindeți de rucsac din exterior, o soluție excelentă este "vechiul clasic familiar" sub forma versiunii indestructibile Z lite sau Z Lite Sol. Aceste modele se împachetează în câteva secunde, nu trebuie umflate și dezumflate, nu se supără când cade roua pe ele sau se udă și vă puteți rostogoli prompt pe ele în timpul zilei. Sau să le folosiți ca o pernă de scaun în timpul pauzei de prânz pe traseu.

Dacă doriți să economisiți atât greutate, cât și spațiu (și nu vă deranjează să vă economisiți mai puțin portofelul), atunci există modele ușoare și stivuibile, care vă vor mulțumi mai ales spatele (în timpul zilei, dar și noaptea). Printre cele mai bune se numără, de exemplu, una dintre cele mai bune saltele din lume anul trecut , NeoAir Uberlite, sau mai economică Prolite. Ultimul hit este Therm-a-rest NeoAir Xlite, o versiune mai durabilă și mai puțin "ruginită" comparativ cu Uberlite. Doar un pic mai grea.

Pentru saltelele gonflabile, recomand utilizarea sacului gonflabil care vine cu salteaua din cauza umidității care se adună în saltea atunci când se umflă. Cu excepția cazului în care dormiți la temperaturi foarte scăzute, nu joacă un rol atât de mare în ceea ce privește izolarea. Acest lucru poate fi apoi rezolvat acasă prin lăsarea saltelei gonflabile timp de câteva zile, iar picăturile colectate în interior vor dispărea treptat. Pe drumeții mai lungi, însă, acest lucru se poate acumula la mai mult de câteva picături de lichid.

Încă o mică recomandare din experiența mea personală - la înălțimea 186, am optat pentru prima dată pentru versiunea Large și nu pentru cea Regular. Este un pic de greutate în plus, dar am apreciat cei câțiva centimetri ai saltelei în lungime, dar și în lățime și am avut un somn de mai bună calitate. Iar somnul este cel mai important lucru în drumețiile lungi - el este cel care îți determină starea de bine, energia și buna dispoziție întreaga zi următoare, nu? ;)

4. Cort ușor și de bună calitate *ideal cu vedere la stele

Am testat trei modele diferite de la MSR, și anume Elixir, Hubba și Access. Trei niveluri de corturi iconice pe care cineva le poate alege în funcție de scopul pentru care dorește să folosească cortul pe termen lung sau, oarecum, în funcție de mijloacele financiare. Dacă nu intenționați să campați pe tot parcursul anului, Elixir este perfect suficient. Elixir1 are o greutate foarte frumoasă de 2,16 kg.

Se poate face totuși mai ușor, așa cum am făcut eu, răsfățându-mă cu modelul Hubba NX. Deoarece eu personal prefer un pic de spațiu suplimentar în cort - fie pentru un rucsac, fie pur și simplu pentru a dormi mai confortabil, în Iordania am folosit modelul Hubba Hubba NX2, care chiar și în versiunea pentru 2 persoane cântărește doar 1,76 kg. Cel de o persoană are chiar doar 1,33 kg, ceea ce îl face un cort cu adevărat perfect, cu o greutate incredibil de mică.

Al treilea model pe care l-am avut cu noi a fost Access 2, care cântărește 1,84 kg, dar este un cort pentru patru anotimpuri pe care îl puteți folosi și iarna. Toate cele trei modele au fost mai mult decât adecvate în Iordania în mod specific, de asemenea, m-am bucurat să adorm sub un cer incredibil de înstelat în mai multe ocazii, deoarece NX2 are o secțiune de cort cu plasă transparentă. Și am lăsat tropico să se odihnească.

Pentru drumeții de vară similare, ar fi foarte potrivit cortul ultralight CarbonReflex, care are chiar doar 0,79 kg în versiunea pentru o persoană și 0,99 kg în versiunea pentru două persoane. Sau modelul de vară mai economic Zoic 2, care cântărește 2,19 kg.

În ceea ce privește prețul, este întotdeauna în jur de 100-200 în sus între diferitele tipuri, de la Elixir, la HubbaNX, la Carbon și Access. Cu toate acestea, dacă faceți și intenționați să faceți drumeții de mai multe zile, doriți să mergeți "ușor" și știți că vă puteți baza pe cortul dumneavoastră, merită investiția.

În ceea ce privește corturile, vă recomandăm cu siguranță să cumpărați o podea, vă va proteja mai bine pe dvs. și cortul dvs. ;)

5. Un sac de dormit "exact cum trebuie"

Oricine călătorește și campează mai des și pe tot parcursul anului este sigur că are doi sau mai mulți saci de dormit. Pur și simplu nu este posibil să vă echipați cu unul pentru fiecare sezon, este imposibil.

Și chiar dacă ai de ales între ele acasă, este foarte dificil să împachetezi exact sacul de dormit de care ai nevoie la fața locului - mai ales când ai o prognoză meteo fluctuantă și un sezon în care vremea pur și simplu nu este stabilă.

Mergeam în Iordania cu temperaturi nocturne în jur de 3-5 grade. Căderile de zăpadă din afara orașului Petra ne-au făcut să ne întrebăm pentru o vreme dacă nu cumva vom muri de frig noaptea, dar până a doua zi ne era mai mult cald decât frig. Uneori vremea face ce vrea :)

Am testat personal sacul de dormit Ferrino Lightec 1000 down de această dată și am fost foarte mulțumit. Greutate rezonabilă, nu inutil de mare și nopțile petrecute în el au fost foarte confortabile.

Un sac de dormit cu o greutate mai mică în jos ar fi fost suficient în condițiile date - cum ar fi plapuma Lightex 500, unde mai poți economisi greutate. Dar dacă ar fi fost un pic mai ploios, probabil că ar fi fost la limită. Am fost mulțumit de alegerea mea de sac de dormit pentru această excursie. Cu toate acestea, dacă ploile au fost îndurate, pentru medii umede recomandăm un sac de dormit cu umplutură sintetică, cum ar fi cel pe care l-am testat în ultima noastră expediție la Cercul Polar Arctic,. Acolo, Nightec 600 s-a dovedit a fi o alegere bună, deși în cele mai reci nopți ar fi fost util și Nightec 800, deoarece înghețul depășea deja puțin unghiile.

După ce am aflat câtă atenție acordă Mountain Equipment fabricării sacilor de dormit și cât de sofisticați sunt aceștia, intenționez să testez ceva din gama lor în următoarea mea expediție. Sunt unul dintre topurile mondiale în materie de pene, aștept cu nerăbdare noua experiență!

6. Mâncare cu o greutate cât mai mică, dar cu multă energie

În toate drumețiile similare de mai multe zile, mai ales în cele în care trebuie să cari cu tine toată mâncarea, folosim cât mai multă mâncare uscată, din care avem în câteva minute o masă caldă, sățioasă și plină de energie.

Pentru micul dejun, fac un muesli standard (de obicei Mixit), pe care îl completez cu fulgi de ovăz simpli și fructe liofilizate.

Pentru prânz și cină, am fost mulțumiți de ani de zile de produsele Summit to eat. De data aceasta am împachetat pui Tikka, paste cu somon și broccoli, carne de vită și cartofi și orez prăjit cu pui. Totul a fost delicios și vine întotdeauna la îndemână după o zi încărcată.

Sfatul nostru: pachetul cu două alimente este întotdeauna mai rentabil. Și, de asemenea, mai puțin consumatoare de greutate pentru a transporta și apoi pentru a transporta deșeurile - ambalajele de la mâncărurile individuale.

Data viitoare, vom avea grijă să împachetăm extra deserturi și o omletă cu brânză.

Mai multe zile la rând este nevoie de o mică schimbare, așa că ne diversificăm dieta cu cârnați de lungă durată, cârnați de casă, brânză și conserve. Toate acestea combinate cu pâine, în Iordania cea arabă rotundă a fost cea mai bună, a durat până la sfârșitul drumeției.

Și, bineînțeles, batoane de cereale și câteva ciocolate și altele asemenea.

Ca suplimente de energie și vitamine, zahărul de struguri și magneziul sunt standard în rucsac.

În următoarea expediție vom testa și cunoscutul brand danez TRAIL, dacă își va dovedi valoarea, îl vom adăuga la oferta noastră web pentru a o face și mai variată.

7. Aragaz compact și oală ușoară

Principala noastră problemă în ceea ce privește gătitul în Iordania a fost că există doar vreo două sau trei orașe în toată țara de unde se pot cumpăra bombe pentru aragazuri pe gaz. În Agaba, unde am zburat - în ciuda faptului că nu este deloc un oraș mic - nu se vând bombe de gaz. Transportul unui aragaz cu gaz și mai ales al benzinei pentru acesta era ultimul lucru cu care doream să ne confruntăm și astfel, deși a fost un pic mai dificil din punct de vedere logistic și financiar, dar cu un rezultat pozitiv, am aranjat să cumpărăm bombe cu gaz în capitala țării. În timp ce testam densitatea apei sărate din Marea Moartă și ne înfruptam din bufetul de prânz, ne-am trimis șoferul la Amman și s-a întors de acolo cu trei bombe. În felul ăsta ne-ar fi fost mai ușor să mergem pe jos. Și cu mai puțin miros de benzină și cu grija de a o vărsa undeva în rucsacurile noastre, de asemenea.

Am încercat deja diferite aragazuri. După atâția ani, pot spune că, deși există diverse soluții mai ieftine, înlocuitori sau copii, eu folosesc MSR Pocket Rocket (există și o versiune De Luxe îmbunătățită cu aprindere automată), care este fiabilă și pe a mea o am de aproximativ 15 ani și încă funcționează. După pelerinajul nostru prin Iordania și mai ales experiența anterioară de dincolo de Cercul Polar în Suedia, invidiez într-un mod bun acest model altor membri ai expediției, pe care îl voi adăuga la sistemul Windburner pentru următoarea expediție, iar vârful de gamă este MSR Reactor - deocamdată cel mai rapid sistem de gătit în aer liber inventat vreodată.

8. Lampă frontală bună

Nu ar trebui să mergeți în nicio drumeție fără o lampă de cap bună, iar în cazul unei drumeții de mai multe zile, acest lucru iese complet din discuție. Indiferent dacă cineva trebuie să facă o drumeție dimineața devreme sau chiar seara târziu, sau doar pentru a monta un cort sau a găti seara, o lampă frontală este un companion necesar și bun pentru un excursionist/călător. Există multe mărci pe piață care produc lămpi frontale și multe dintre ele sunt de bună calitate. Noi am optat din nou pentru calitatea încercată și testată de-a lungul anilor - recomandăm în mod special lămpile frontale Petzl.

Modelele mai de bază, cum ar fi Tikka sau Actic, sunt perfect adecvate pentru utilizarea de zi cu zi, dar merită să treceți la o clasă superioară. Am folosit Actic Core în Iordania, unde există deja opțiunea de a utiliza nu numai lanternele clasice AAA (pe acelea le aveam în rucsac ca rezervă), ci și bateria Core, care poate fi încărcată prin USB.

Dacă sunteți și mai pretențioși și aveți nevoie de o rază de lumină și mai puternică, utilă în special la alergare, ciclism sau schi nocturn, vă recomandăm Swift RL sau versiunea sa Swift PRO.

9. Încărcătoare/baterii/adaptoare

Nu este ceva fără de care nu poți supraviețui unei drumeții de 5 zile, dar... la urma urmei, deja facem fotografii cu telefoanele noastre mobile, le folosim și pentru navigație, scriem și note și experiențe pe ele... și de aceea este mai bine să păstrăm o parte din acel suc în rezervă tot timpul. Așa că purtăm cu noi un powerbank. Dimensiunea optimă pentru o drumeție de această lungime s-a dovedit a fi o capacitate de 10000W, care va încărca moblul de 3-4 ori - în funcție de tipul de telefon, desigur.

Powerbanks sunt fabricate de multe branduri de calitate, noi am testat SCROSS - un brand elvețian de care am fost întotdeauna mulțumiți până acum. Suntem deosebit de mulțumiți de dimensiunea mică practică, iar greutatea este, de asemenea, foarte acceptabilă în comparație cu multe alte powerbanks de aceeași capacitate.

În funcție de țara din care călătoriți, este o idee bună să împachetați adaptorul potrivit, astfel încât să ne putem încărca powerbank-ul în Iordania sau în altă parte pe rețeaua electrică locală ;)

10. Pantofi încălțați corespunzător + huse pentru pantofi împotriva nisipului și pietricelelor

Oricine a făcut o drumeție prelungită, mai ales dacă este vorba de o drumeție de mai multe zile, știe deja că cel mai înțelept este să purtăm pantofi de drumeție bine testați și bine încălțați. Pentru această drumeție, am optat cu toții pentru pantofi joși și a fost o alegere bună. Cu toate acestea, am apreciat foarte mult și manșoanele de gleznă pentru că, dacă nu ar fi fost acestea, am fi adunat pietricele și nisip din pantofi non-stop. Uneori, un lucru mic și ușor, care nici nu ocupă spațiu în rucsac, poate face minuni neprețuite ;)

Aproape toate s-au făcut fără bășici. Dacă a apărut vreuna, plasturele Compeed a fost o contraarmă eficientă. Sunt printre puținele care chiar și atunci când se formează bășici, poți pedala destul de confortabil.

11. Cuțit de buzunar

Nu plec într-o drumeție de mai multe zile fără un cuțit de buzunar cu deschizător de conserve, deschizător de sticle și, eventual, foarfece, răzuitor și alte accesorii. Este practic o necesitate pentru prepararea hranei și, în plus, nu știi niciodată unde pe traseu va trebui să tai, să tunzi etc. Personal, folosesc cuțitele Victorinox de ani de zile, nu au dat niciodată greș. Acum am cam al cincilea, dar nu pentru că oricare dintre cele anterioare nu ar fi rezistat la utilizarea mea, practic aceste cuțite sunt nemuritoare și poți avea unul pentru toată viața. Atâta timp cât nu uiți ocazional să le descarci din bagajul de mână în bagajul principal și nu ți se ia cuțitul la aeroport. Iar Victorinox este foarte popular printre hoți, unde au ajuns și unul sau două din "colecția" mea inițială. În prezent am un Forester și sunt foarte mulțumit - apreciez modelele în varianta cu mâner mai mare, se țin mai bine. Personal, am ales varianta cu mâner din lemn, îmi dă o senzație și o legătură mai bună cu natura ;)

12. Cremă de soare, balsam de buze, repelent.

"Lucruri mici" care nu merită uitate. Mai ales în deșert, dar și în canioane stâncoase sau platouri aleatorii. Balsamul de buze uitat m-a costat o săptămână de reabilitare a buzelor uscate. Nimic oribil, dar ar fi putut fi evitat. Nu am uitat repelentul, dar în cele din urmă chiar nu a fost nevoie de el. Dar prefer să car inutil un rucsac mai mic decât să trebuiască să lupt cu insectele fără repelent și să fac campingul neplăcut.

 

Conținutul complimentar al rucsacurilor noastre:

Dormit - cort, podea suplimentară la cort, sac de dormit, saltea, pernă fie din hainele proprii, fie gonflabilă

Îmbrăcăminte - tricouri și lenjerie merinos, hanorac, geacă impermeabilă, pantaloni scurți, pantaloni lungi, șosete, eșarfă de gât, căciulă (căciulă și călduroasă pentru seară), mănuși subțiri

Gătit și mâncare - aragaz, oală/kettle, cană, mâncare deshidratată, mâncare proaspătă, cereale și batoane proteice, zahăr de struguri, vitamine/tablete cu sclipici, ceaiuri, puțină sare, zahăr, usturoi, ulei - după gustul și cerințele pensionarului :)

Articole de toaletă - periuță de dinți și pastă de dinți (pasta de dinți de cea mai mică dimensiune posibilă - fie resturi de pastă de dinți mai mare sau mini, săpun mic, cremă de protecție solară, balsam de buze, repelent

Alte echipamente - trusă de prim ajutor de bază, plasturi, electronice (telefon mobil, încărcătoare/cabluri/reductoare/powerbank), geantă impermeabilă pentru documente, pachet de gheață (pentru cei care preferă să își poarte documentele și obiectele de valoare în jurul taliei - util mai ales în orașe)

Asistență fiabilă

Asistență rapidă, servicii de garanție și returnări ușoare. Garanție pe viață pentru produsele noastre din lemn.

4,8/5 rating mediu

Peste 6000 recenzii de la clienți din întreaga lume. 98% clienților ne recomandă.

Comenzi personalizate

68travel este un producător original, ceea ce înseamnă că putem crea rapid comenzi personalizate.

Trăim pentru aventură

La 68travel ne place să călătorim și să explorăm. Ne străduim să folosim materiale naturale reciclate și să reducem utilizarea plasticului. 68călătoriți în jurul lumii »

Căutare

COOKIES

68travel, s.r.o. Vă solicită consimțământul pentru a utiliza datele dvs. în scopuri de publicitate și conținut personalizate, măsurare a publicității și a conținutului, statistici ale grupurilor de discuții și dezvoltare de produse, precum și pentru stocarea și/sau accesarea informațiilor de pe dispozitiv.

Puteți ajusta setările făcând clic pe fiecare element. Pentru mai multe informații despre GDPR, vă rugăm să vizitați această pagină.

Puteți modifica modul în care sunt utilizate datele dvs. personale. Furnizorii au nevoie de permisiunea dvs. pentru a face următoarele: